foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Zsámbok Község Önkormányzatának Szemléletformálás honlapja

A napkollektor egy olyan eszköz, amely a nap sugárzását felhasználva hőenergiát állít elő. A napkollektoros rendszer használójaként nem csak pénzt takaríthatunk meg, de nagymértékben hozzájárulunk környezetünk védelméhez is.


Kihasználtságát tekintve leginkább tavasszal, nyáron és ősszel tudjuk élvezni előnyeit. Télen a megtermelt hőenergia kiegészítő fűtésként alkalmazható, teljes mértékben nem tudja ellátni a ház fűtését.


A napkollektor a rá eső napsugárzás 75-85%-át tudja hasznosítani. A kollektorok által termelt hő hőcserélőn keresztül egy vízzel töltött tárolót melegít. A rendszerben fagyálló folyadék kering. Így a megtermelt energia napközben eloszlik a tárolóban, a nap végén pedig a fürdőszobában vagy a konyhában a saját magunknak termelt energiával felmelegített vizet használhatjuk fel.


A napkollektoros rendszert 2 évente szükséges karbantartani.


Milyen rezsi költséget kívánunk vele csökkenteni?


Először azt érdemes eldöntenünk, hogy a napkollektoros rendszer telepítésével milyen költségünket szeretnénk csökkenteni. Használati melegvíz-készítés esetén a villany vagy gázszámlánkon tudunk spórolni. Fűtésrásegítés és medencefűtés esetén általában a gázszámla végösszegét csökkenthetjük. Netán ezek kombinációját szeretnénk? Ha megszületett a döntés, akkor fontos, hogy ennek megfelelően méretezzük a napkollektor felületet és a tároló méretét.


Ha csak a háztartásunk által igényelt melegvizet szeretnénk előállítani, akkor is érdemesebb jó minőségű napkollektort választani, hiszen megfelelő megtakarítást csak ezzel érhetünk el. Ha fűtésrásegítést is szeretnénk, akkor mindenképpen érdemes megfizetni a legjobb hatásfokú napkollektorokat.


Bővebb információ: https://wagnersolar.hu/napkollektor/

infoblokk