foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Zsámbok Község Önkormányzatának Szemléletformálás honlapja

Fűtés

 1. Ne fűtsük túl a lakást! A kellemes közérzethez nappal 20-21 ºC, éjjel pedig 18 ºC is elég lehet.
 2. Mindig csak ott fűtsünk, ahol és amennyire szükséges. Ha napközben hosszabb időre elmegyünk otthonról, érdemes valamennyivel alacsonyabbra állítani a termosztátot.
 3. Ha naponta legalább kétszer 3-5 percig szellőztetünk kitárt ablakokkal, akkor az elhasznált levegő gyorsan és tökéletesen kicserélődhet a kinti friss levegőre.
 4. Az ablakokon besütő nap energiája télen is jól hasznosul, este azonban lehűl az ablakfelület, ezért húzzuk be a függönyt, eresszük le a redőnyt.
 5. Ne lógjon a fűtőest elé a függöny, mert így megakadályozzuk a meleg levegő áramlását.
 6. Az épületek hőszigetelését segítheti, ha kúszónövényekkel futtatjuk körbe a falakat.

Egyéb tippek

 • Egy rövid zuhanyozás gazdaságosabb, mint a kádfürdő, hiszen harmadannyi vízzel tisztálkodhatunk.
 • Mosogatás, fogmosás közben zárjuk el a csapot!
 • Az átlagosan szennyezettségű ruhákat legtöbbször elég 40 fokon mosni, és ha van lehetőség, használjuk az energiatakarékos programot.  A szennyezett ruhákat érdemes előre beáztatni.
 • Főzés közben mindig használjunk fedőt, hiszen időt és energiát spórolunk vele. Emellett az edény mérete illeszkedjen a gázrózsa vagy a főzőlap méretéhez, mert ha a láng túlér az edény alján, az energia jelentős része kárba vész, és az étel sem fog gyorsabban megfőni.
 • Használjuk ki az elektromos főzőlap és a sütők tartalék hőjét is! Mindkettőt bátran kikapcsolhatjuk a főzési-sütési idő vége előtt pár perccel, a maradék hő bőven elég lesz arra, hogy az étel elkészüljön.
 • A hűtőszekrényt lehetőleg hűvös helyen, hőforrásoktól (tűzhely, napsütés) távol helyezzük el úgy, hogy a hátsó hőleadó rács jól tudjon szellőzni.
 • Ne tegyünk meleg ételt a hűtőbe, illetve lehetőleg kerüljük a hűtő ajtajának gyakori nyitogatását, mert a bejutó meleg levegőt újabb energiafelhasználás árán kell a gépnek lehűtenie.
 • A fagyasztóból elővett ételeket a hűtőszekrényben hagyjuk kiengedni, így hasznosíthatjuk az értékes hideg energiát!

Elektromos  berendezések

 1. Kapcsoljuk le a villanyt, ha hosszabb időre kimegyünk egy szobából.
 2. Érdemes kihasználni a természetes fényt a szoba berendezésekor, hogy később spórolhassunk a világításon is.
 3. Azokban a helyiségekben, ahol kisebb-nagyobb megszakításokkal ugyan, de több időt töltünk, kerüljük a lámpák gyakori ki-bekapcsolását.
 4. Használjunk energiatakarékos  égőket.
infoblokk